“Ik kan dit! Hier ben ik goed in!”

Laatst zag ik iets opmerkelijks op tv. Ik keek een stukje van het programma ‘Sophie in de mentale kreukels’, een documentaire over burn-out, gepresenteerd door Sophie Hilbrand.

Er was een psychotherapeut aan het woord, die zei dat we weer moeten leren om ongelukkig te zijn. In deze maatschappij vinden we geluk en succes zo maakbaar, alles op Facebook en andere social media gaan alleen maar over leuk, mooi, lief en gaaf. Maar ok zijn met ons eigen verdriet, onze eenzaamheid, onze zorgen, dat kunnen we niet.

ik begon te denken hoe wij daarmee omgaan in The Greater Good. Wij geloven ook in een zekere maakbaarheid van geluk en succes. We willen graag dat deelnemers het eigen heft in handen nemen en zeggen: Ik kan dit! Hier ben ik goed in! Ik zet stappen om helemaal te kunnen leven naar hoe het bij mij past, in de lijn van mijn talenten, passies en krachten die al in mij zitten! Zijn wij precies hetzelfde als deze psychotherapeut omschreef?

Misschien een beetje, maar voor een groot deel ook niet. We werken graag vanuit het positieve, want waar je van nature goed in bent, daarin kun je (als je er aan gaat werken) boven jezelf uitstijgen. Natuurlijk zijn er ook dingen waar we van nature minder goed in zijn. Maar waarom zou je daar zoveel energie in stoppen om er gemiddeld in te worden? In deze maatschappij ligt er zoveel druk op om alles te moeten kunnen. En wat ons betreft maak je van je achten tienen, en laat je de zesjes voor wat ze zijn. Niemand is perfect, en dat hoeft ook helemaal niet. Het kan dus een enorme opluchting zijn om juist te werken met wat er al in je zit aan unieke talenten. En de dingen die dicht bij je hart liggen, kosten veel minder energie. Voor mij als trainer merk ik dat ook tijdens het geven van trainingen: Ik vind het leuk, daardoor doe ik het veel, ik wordt steeds beter, en dat geeft me allemaal energie! Ik kan het ontspannen doen, maar groei ook elke keer.

Eigenlijk maken we het iedereen die meedoet aan de Greater Good dus juist makkelijker in een wereld waarin je alles maar moet kunnen en constant moet presteren. We kunnen niet alles worden wat we willen, we kunnen wel de keuze makkelijker maken door op zoek te gaan naar datgene wat jou echt energie geeft, en waar je ook nog eens goed in bent. Dat scheelt een hoop stress: Ik denk dat dat een burn-out kan helpen voorkomen!

Auteur: Sjoukje Mos

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: